Sporten met kanker: wat moet je weten?

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 11:28

Voorheen was je veel in beweging of was je wekelijks in de sportschool te vinden. Nu zit je midden in je traject en heb je misschien wel besloten om fitter te willen worden. Of je wil weer meer kunnen bewegen. Wellicht ben je benieuwd hoe het zit om te sporten in deze periode van je leven. Wat kan je allemaal doen en wat niet, wat moet je allemaal weten en hoe zorg je er voor dat je weer kan genieten tijden het bewegen? 

Wat kun je zelf doen?

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat het traject bij iedereen anders is en dat niet iedereen dezelfde dingen aankan, ook al heb je misschien dezelfde ziekte iedereen is uniek. Wil je graag sporten of meer bewegen, dan is het goed om dit te bespreken met een arts of medisch expert. Ook tijdens je ziekte kan sporten in je voordeel werken.

Sporten draagt bij aan:

  • het verminderen van stress
  • het verbeteren van slaap
  • het versterken van je immuunsysteem
  • sociale contacten leggen, bijvoorbeeld een sportclub met andere mensen met kanker
  • een frisse wind door je dagelijkse routine

Hoe ga je lekker sporten en bewegen met kanker?

Een regulaire sportschool is vaak druk en kunnen overweldigend zijn, zeker wanneer je net begint met sporten. Deze druk kan vaak afnemen wanneer je samen met iemand gaat. Zo kunnen jullie elkaar erdoorheen slepen en heb je elkaar om gemotiveerd te blijven. Is de sportschool niet helemaal je ding, probeer of in je eigen huis of in een andere rustige omgeving een hoekje vrij te maken voor jezelf. Een veelvoorkomende klacht tijdens therapie is vermoeidheid. Hoewel het zwaar kan zijn, is het goed om in beweging te blijven. Kun je het een keer niet opbrengen om te gaan sporten, ga dan in ieder geval een rondje door het park wandelen. Ook bestaan er oncologische bewegingsgroepen om jou in beweging te houden. Verdiep je in de opties bij jou in de buurt.

Hoe zorg je voor comfort tijdens het sporten en bewegen?

Verder is het fijn om zachten, ruim zittende kleren te dragen waarin de huid kan ademen en het zweet niet aan je huid gaat plakken. Direct na het sporten is het het beste om de kleren direct uit te trekken, om te voorkomen dat het zweet dat in de kleding is gaan zitten gaat irriteren en je huid laat jeuken. het kan als prettig worden ervaren om een mutjes te dragen tijdens het sporten. Dit voorkomt  dat het zweet langs je gezicht in je ogen kan komen. Het mutjes zorg er ook voor dat je je hoofd warm kan houden als je buiten gaat sporten en kan het je dat kleine beetje zekerheid geven als je (nog) niet de behoefte hebt om anderen jouw kale hoofd te laten zien.