Bescherm jezelf tegen de zon: Maar welke hoed past bij jouw?

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 12:21

De zomer is begonnen! Het dragen van een hoed in de zomer is niet alleen een stijlvolle keuze, maar het biedt ook praktische voordelen. Een hoed bescherm tegen direct zonlicht en zorgt ervoor dat je niet zo snel verbrand. Maar wist je dat een hoed nog veel meer voordelen heeft? Je leest het in de blog hieronder.

De functie van een hoed

en hoed heeft verschillende functies, afhankelijk van het type hoed en de context waarin deze wordt gedragen. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van een hoed. Een hoed kan helpen om je gezicht en hoofd te beschermen tegen direct zonlicht en schadelijke ultraviolette (UV) stralen. Dit helpt om zonnebrand te voorkomen en vermindert het risico op huidkanker. Sommige hoeden, zoals bredrandige hoeden of hoeden gemaakt van waterbestendige materialen zoals een safari hoed, kunnen bescherming bieden tegen regen en voorkomen dat je haar en gezicht nat worden. In koudere klimaten kan een hoed je hoofd helpen warm te houden door de warmte vast te houden en te voorkomen dat deze ontsnapt. Hoeden kunnen een ook een belangrijk mode-accessoire zijn en worden vaak gedragen als onderdeel van een outfit om stijl en persoonlijkheid uit te drukken.

Welke hoed is in de mode?

Het is fantastisch weer en het is belangrijk om onze hoofd koel te houden deze zomer. Gelukkig zijn hoeden een grote trend in 2023 en is er genoeg keus. We zien veel fedora hoeden, vissershoedjes, petjes, hoeden van stro, van crochet en zelfs de cowboyhoed en de zonneklep maken een comeback.

Hoe weet je of een hoed goed zit?

Zorg ervoor dat je de juiste maat hoed kiest. Een hoed die te groot is, kan van je hoofd glijden, terwijl een te kleine hoed oncomfortabel kan zitten en hoofdpijn kan veroorzaken. Meet de omtrek van je hoofd en raadpleeg de maattabel van de hoed om de juiste maat te kiezen. Een goed passende hoed moet comfortabel op je hoofd zitten. Het mag niet te strak of te los zitten. Let op eventuele drukpunten, irritaties of wrijvingen tijdens het dragen.

De hoed moet zich op de juiste plaats op je hoofd bevinden. De rand van de hoed moet net boven je wenkbrauwen zitten en gelijkmatig rond je hoofd rusten. De hoed moet stevig op je hoofd blijven zitten, zelfs als je je hoofd beweegt of buigt. Een goede hoed zal niet gemakkelijk verschuiven of vallen. De kruin van de hoed moet goed passen bij de vorm van je hoofd en niet te laag of te hoog zitten. Een evenwichtige hoed ziet er dan ook mooi uit en voelt comfortabel aan. Let wel op de verdeling van het gewicht en de symmetrie van de hoed als je hem draagt. Ten slot is het belangrijk om jezelf te bekijken in de spiegel met de hoed op. Als je er goed uitziet en de hoed prettig aanvoelt, is dat meestal een goed teken dat de hoed goed zit.

Welke hoed tegen de zon?

Om jezelf te beschermen tegen de zon, kun je verschillende soorten hoeden dragen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de mate van bescherming die je nodig hebt. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Brede randhoed: Een hoed met een brede rand biedt uitstekende bescherming voor je gezicht, nek en oren tegen de directe zonnestralen.

  2. Zonnehoed met nekflap: Deze hoeden hebben een extra flap aan de achterkant om je nek te beschermen tegen verbranding.

  3. Fedora of Panama hoed: Deze stijlvolle hoeden met een iets smallere rand kunnen nog steeds een goede bescherming bieden en zien er ook modieus uit.

  4. Bucket hat: Een hoed met een omgekeerde, naar beneden gerichte rand. Deze hoed beschermt je hoofd, gezicht en nek goed.

  5. Sportpet: Voor activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen of sporten, kan een sportieve pet met een klep je gezicht beschermen tegen de zon.

Het materiaal van de hoed is ook belangrijk. Kies bij voorkeur voor hoeden die zijn gemaakt van lichte en ademende materialen, zoals katoen of linnen, om oververhitting te voorkomen. Vergeet niet om ook zonnebrandcrème te gebruiken, vooral op de delen van je gezicht die niet volledig door de hoed worden bedekt, en draag eventueel een zonnebril voor extra oogbescherming.